Friday, March 13, 2009

Panggillah USTAZ Hanya Kepada 'Ustaz'

Kalau sekiranya kita menyandarkan gelaran, panggilan, tanpa ada batasannya, maka kita akan mewujudkan caca marba dalam masyarakat. Seorang ustaz ialah seorang yang mempelajari agama Islam, berakhlak seperti akhlak Islam, berpegang dengan ajaran Islam malah berpakaian dengan pakaian yang selayaknya untuk seorang ustaz.

Jika kriteria asas ini tidak dipatuhi maka, maka seorang ustaz tersebut adalah sama dengan orang lain dan tidak ada keperluan untuk memanggilnya sebagai ustaz. Sebagai contoh seorang yang berlatar belakangkan pengajian Islam, namun dia sering dilihat sering ke kelab malam, maka secara langsung, dia bukanlah seorang ustaz.


Seorang ustaz bukanlah hanya seorang yang pandai bercakap tentang Islam, tetapi dia juga mestilah seorang seorang yang berakhlak dengan akhlak Islam. Justeru, tiada istilah "ustaz rock", ustaz hindustan dan sebagainya. Kalau itulah minatnya, maka dia bukanlah ustaz.


Asas panggilan seorang ustaz ialah beliau mesti belajar ilmu Islam sama ada secara formal atau tidak formal dalam bentuk disiplin ilmu Islam itu sendiri. Sebagai contoh beliau belajar Islam dengan seorang guru dan memasuki kelas guru tersebut serta memiliki kitab yang yang dipelajari. Pengajian tersebut mesti dalam jangka masa bertahun-tahun. Ini kerana dalam disiplin ilmu Islam hampir saja menyamai mana-mana ilmu yang lain iaitu memerlukan masa yang panjang (thul al-zaman) untuk memahaminya sebagaimana yang tegaskan oleh imam al-syafie rah.a .


Adalah pelik dengan belajar setahun dua dia sudah dikatakan alim melainkan dia seorang yang menerima wahyu dari langit. Dengan itu terkeluarlah dari panggilan ustaz, seseorang yang sesekali pergi melawat pondok dan pasentren dan tidak jelas pembelajarannya ilmu Islamnya.


Seorang ustaz adalah seorang yang berakhlak dengan akhlak Islam. Dia tidak akan makan sambil berjalan, menghisap rokok, berambut panjang seperti wanita (kecuali berambut panjang mencecah bahu-dengan niat semata-mata menurut sunnah Rasulullah SAW bukan kerana trend masa kini), memasuki panggung wayang dalam apa sebab sekalipun, bergaul dengan wanita bukan mahramnya (muhrim) dan semua bentuk akhlak yang tidak layak bagi seorang Islam. Kalau itulah yang dilakukan oleh ustaz tersebut, keluarkan sahaja ustaz sebegini dari golongan ustaz kerana dia bukanlah seorang ustaz.


Umum menerima bahawa seorang hakim mempunyai akhlak dan etika kehakiman. Beliau tidak boleh berada ditempat tertentu serta makan dengan orang yang tertentu yang dikhuatiri menjejaskan kredibiliti dalam penghakimannya. Misalnya hakim makan bersama dengan peguam bela kes yang diadilinya. Sekalipun dia tidak membuat apa-apa kesalahan dan tidak menerima rasuah, namun perbuatan itu melanggar etika kehakiman. Dengan itu, apa hal dengan seorang ustaz? Mereka tidak boleh merungut, itu tidak boleh, ini tidak boleh kerana itulah harganya seorang ustaz. Sama sahaja seorang hakim tidak boleh merungut kerana menerima jawatan sebagai hakim.


Mampukah kita menerima ustaz yang terkinja-kinja di pentas, ustaz yang akhlaknya sama sahaja dengan orang lain, ustaz yang bergaul bebas dengan wanita atas alasan-alasan yang sengaja dibuat-buat dan sebagainya?

Saya menyeru kepada kita semua, marilah kita mengembali maruah institusi Ustaz dan tidak sewenangnya menyandarkan perkataan tersebut kepada sesiapa sahaja. Ini kerana institusi ustaz ini adalah mulia dan pada merekalah kita melihat wajah Islam.